arheologija

Arheologija je samostojna zgodovinska veda, ki pojasnjuje človeško preteklost preučevanjem materialnih virov, do katerih pride, največkrat, s pomočjo izkopavanj. Vendar so izkopavanja le drobec arheološke prakse. Arheologija ni »znanost lopate« in orodja veljajo v njej manj od pameti, prav tako kot v drugih znanostih. Prav tako ni »raziskovanje predmetov«. Arheolog ne išče »starin«, temveč znanja, dejstva, ki sodijo v področje tolmačenja in razlage.

 


arh♦ Howard Carter je leta 1922 v Dolini kraljev odkril nedotaknjeno grobnico faraona Tutankamona. Najdba je bila zelo pomembna, saj je bila Tutankamonovova grobnica ena izmed redkih neizropanih. Več kot 5000 najdenih predmetov, ki nam dodatno pojasnjujejo egipčansko zgodovino, danes hrani muzej v Kairu. S sodobnimi tehnologijami so ugotovili, da je Tutankamon umrl star le 18 let. V letu 2005 je bila narejena računalniška tomografija njegove mumije, ki je pokazala, da je mladi faraon umrl zaradi sepse, nekaj dni po poškodbi noge. V letu 2010 je bila narejena DNK analiza ostankov več mumij, ki je nedvomno dokazala, da je Tutankamonov oče faraon Ehnaton, njegova mati pa Ehnatonova sestra, katere ime je še neznano.  

 


| arheološka praksa |  

 

Slika zgoraj: Glineni vojščaki v bližini Xiana iz 3. stoletja p.n.š. - Glineno vojsko, ki v posmrtnem življenju spremlja prvega kitajskega cesarja Qin Ši Huanga, so leta 1974 slučajno odkrili kmetje, ob izkopavanju novega vodnjaka. V 130 jamah so do sedaj izkopali 1000 vojakov, 130 lesenih kočij, 520 konjev in 40000 kosov orožja. Vojsko so izdelali lokalni obrtniki iz terakote, neloščene, trdo žgane rdečkasto rjave gline. Okoli 200 kg težki in 1,7 m visoki kipi vojakov se po velikosti ločijo glede na vojaško funkcijo in položaj. Največja posebnost vojakov so njihovi obrazi – vsak ima svoje unikatne izrazne poteze, zato v celotni vojski ni niti dveh enakih. Ob koncu izdelave so jih v jame postavili skladno z vojaškimi pravili glede na rang in dolžnosti. Jame so obložili z lesenimi tramovi, zaprli z leseno streho in zasuli z več metri zemlje ter tako ohranili skrivnost cesarjeve vojske.