govoreči grbi


Posebej izvirna rešitev vsebine grba so grbi v obliki rebusa in jih imenujemo govoreči grbi. V slovenski lokacijski heraldiki najdemo veliko originalnih. Izraznost v govorečih grbih pa s pridom uporabljamo tudi na širšem področju družbenega delovanja. 

 

ribnicaRibnica: Reiffnitz (nem. Reif – zrel, goden, ter legenda o velikanu in zlati ribici, ki mu okamenela ni več kazala bogatega ulova rib)

 

 

grb_sentŠentjur: St. Georgen (nem. sveti Jurij) – Legenda pravi, da je bilo v teh krajih jezero, v katerem je živel strašni zmaj. Zmaja je ugonobil Sveti Jurij in na njegovo slavo in v čast zmage dobrega nad zlim je na skali zrasla kapelica, kasneje pa cerkev in okoli nje naselje, ki je po junaškem svetniku dobilo ime Sveti Jurij.


mokronog1Mokronog: Naßenfuß (nem. mokra noga)

 

 

 

Grb_radRadovljica: Radmansdorf  (nem. Man:  mož, Rad: kolo –  moški ima v eni roki kolo) idr.

 

 

grb_pd_zel_cePlaninsko društvo Železničar Celje – društveni grb s parno lokomotivo in Knafelčevo markacijo

 

 

Pomen barv - zlata (topaz, veličastnost, ugled, dostojanstvo, bogastvo), srebrna (biser, čistost, čistoča, nedolžnost, modrost, veselje), rdeča (rubin, pravo, moč, pogum, dostojanstvo, ljubezen), modra (safir, čast, slava, poštenost, zvestoba, trajnost), črna (diamant, stanovitnost, ponižnost, mir, smrt, propad, žalost), zelena (smaragd, svoboda, veselje, upanje, ljubkost, zdravje)