zanimivosti o denarju

Imena evropskih valut

so pogosto razkrila informacije o njihovem izvoru. Šiling, ki so ga uporabljali v Avstriji, je bil imenovan po znaku na palici, ki so jo uporabljali pri štetju. Tolar, ki se je uporabljal v Sloveniji do uvedbe evra, izhaja iz srednjeveškega kovanca, imenovanega “thaler, taler”, ki so ga prvič skovali na Češkem leta 1518 – iz imena “thaler” izvira tudi izraz za “dolar” v ZDA. Drahma, grška valuta, je pomenila “prgišče”; ime se je nanašalo na prgišče šestih kovinskih palic, ki so jih uporabljali kot valuto, preden je bila v Stari Grčiji uvedena drahma. Frank, ki v francoščini pomeni “prost”, so začeli kovati v 14. stoletju, da bi plačali odkupnino za francoskega kralja Ivana II. Valoisa (Ivana Dobrega). Lira, ime italijanske valute je izhajalo iz “libre”, utežne enote 300-500 g.

Največji bankovec

den_najvecji_bankovecNajvečji bankovec na svetu je velikosti A4 formata. Izdali so ga na Filipinih leta 1998 v spomin ob 100-letnici osamosvojitve izpod španske oblasti in je vreden 100 tisoč filipinskih pesosov. Bankovec so ponudili le zbirateljem, ki so morali zanj odšteti 180.000 pesosov (3.150 €).

Največja vrednost bankovca

Bankovec z največjo vrednostjo, okrogel milijon funtov, je izdala Angleška državna banka. Namenjen je bil zgolj poslovanju med Ameriko in Anglijo v povojnem času leta 1948. Bankovec je bil v veljavi le nekaj mesecev, nato pa so ga vzeli iz obtoka. Čeprav ni več uradno plačilno sredstvo, je danes na zbirateljskih trgih vreden okoli 120.000 ameriških dolarjev.

Prvi bankomat

bankonmat_1967Ideja se je porodila izumitelju Johnu Shepardu Barronu. Zamisel je uspešno prodal angleški banki Barclays, ki je tako v Londonu leta 1967 postavila prvi bankomat. Že od prvega bankomata pa do danes te aparature za zaščito pred zlorabo uporabljajo PIN-številke.

Obraz, ki se pojavlja na največ bankovcih

Že od samih začetkov kovanja in tiskanja denarja velja tradicija, da je na njem pogostokrat obraz vladarja. Tako se danes na bankovcih 33 različnih držav pojavlja podoba angleške kraljice Elizabete.

bankovec_elizabeta1935Svoj prvi bankovec je angleška kraljica dobila že pri devetih letih, ko so jo upodobili na bankovcu za 20 dolarjev, ki so ga leta 1935 izdali v Kanadi. Od takrat so naredili kar 26 različnih portretov kraljice, zgolj za uporabo na bankovcih.