materiali za pisanje

 

Nekoč so pisali na kamen, stebre, glinene ploščice idr.

Že antični Homer za pisanje omenja voščene tablice, na katere so pisali s stilusom (ošiljeno pisalo iz lesa, slonove kosti, kovine).

Papirus je rastlina, iz katere so pridobivali podlago, na katero so enostransko pisali s pisali iz trske. Črnilo so pridobivali iz saj, vode in smole. Papirus so zvijali v zvitke, prečno na potek rastlinskih vlaken.  Je tipičen pisalni material starih Egipčanov.

V srednjem veku je za pisanje prevladoval pergament, ki so ga pridobivali iz strojenih živalskih kož. Ime je dobil po grški koloniji Pergamon v današnji Turčiji. Je zelo obstojen, primeren za arhiviranje. Praktično je neuničljiv. Lahko ga prepogibamo, težko se strga, delamo ga lahko kjerkoli. Primeren je tudi za barvanje in obojestransko pisanje. Nekoč je bil pergament zelo drag.

Papir je kitajski izum, star skoraj 2 tisoč let. Kitajci so 500 let strogo varovali skrivnost izdelave papirja. Na zahod so ga prinesli kitajski ujetniki, ki so okoli leta 750 izdali to skrivnost Arabcem, ki so ga najprej razširili po Iberskem polotoku.

Danes za pisanje uporabljamo elektronske medije (CD, USB ključke, računalniške diske, tablice, elektronske ekrane…).

 Kamen iz Rosette
– granitni kamen je popisan s tremi pisavami. Z njihovo primerjavo so dešifrirali hieroglife. 

 

 

ostrakOstrakizem , črepinjska sodba – Na starogrških demokratičnih zborovanjih so ime osovraženega politika zapisali na črepinje (gr. ostrakon – črepinja); več kot 5000 podpisov je pomenilo desetletni izgon iz Aten za imenovanega politika.  

e_pisanje_kostKost, popisana s starimi kitajskimi pismenkami. 

 

 

 

papirus-slika1Rastlina papirus – iz papirusa so naredili enake dele in jih položili drug na drugega in drug poleg drugega. Nato so plahte obtežili, da je iz njih iztekla tekočina in so se deli zlepili.

 

papirus

pergamentPergament so pridobivali iz nebarvanih oguljenih živalskih kož. 

 

 

papirPapir so izumili Kitajci. Sestavljen je pretežno iz prepleta vlaknin (svila, star papir, celuloza, bambus…). V Evropi se je šele v 15. stoletju pergament umaknil papirju.

 

papir

knjigaKnjiga je zbirka natisnjenih popisanih ali porisanih listov iz papirja, pergamenta ali drugega materiala, na eni strani zvezanih skupaj in ovitih v platnice. 

 

e_risanjeElektronske podlage za pisanje in risanje

 

 

 

 

Srednjeveški voščeni notesnik